Bemesting in de zomer - tips voor een gezonde en waterbewuste tuin
Het gazon in de zomer bemesten
Wanneer het gazon dorst heeft: Droogte in de tuin
De zomer is de tijd van het jaar waarin onze tuin in volle bloei staat en ons gazon weelderig groen is. Hoge temperaturen en lange periodes van droogte kunnen echter een grote uitdaging vormen voor de verzorging van ons gazon. Wij geven u tips over hoe u uw gazon gezond en veerkrachtig kunt houden. Bemesting in de zomer is van groot belang. In deze blog bespreken we de effecten van droogte op het gazon, leggen we het verband uit tussen kalium en de waterbalans in de tuin en leggen we de rol uit van betoniet in zandgronden.
Droogte en hitte betekenen stress in de tuin, ook voor het gazon. Ze reageren hierop met slappe sprieten en groeistoornissen. In het ergste geval kan het gazon zelfs afsterven. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat zelfs winterharde grassen het moeilijk hebben zonder voldoende water. Bovendien krijgen droogtetolerante onkruiden de kans om zich te verspreiden naar open plekken in het gazon. Regelmatig water geven is daarom essentieel. Maar gerichte bemesting kan uw gazon ook helpen om droge periodes in de zomer beter te overleven.
Van slappe stengels tot stevige cellen: De kracht van kalium
Kalium is een cruciale voedingsstof voor planten en heeft een sterke invloed op de waterhuishouding. Het geeft het gazon stabiliteit, verbetert de waterretentie en verhoogt de weerstand tegen hitte en vorst in de herfst en winter. Een tekort aan kalium kan leiden tot groeiremming, verwelking en verkleuring van het gazon.
De waterhuishouding wordt op verschillende manieren positief beïnvloed door kalium. Het wordt verrijkt in de cellen van het gras en verhoogt de osmotische druk, wat de wateropslag verbetert. Kalium regelt ook het openen en sluiten van de huidmondjes in de stengels om te reageren op veranderende temperaturen. Dit helpt waterverlies door verdamping te beperken. Kalium versterkt ook de celwanden, waardoor de planten sterker worden en beter bestand zijn tegen ziekteverwekkers.
Watermars! Betoniet en de kunst van wateropslag
Lichte gronden met een grove zandstructuur hebben vaak problemen om water vast te houden en drogen snel uit. Dit kan leiden tot grote uitdagingen tijdens droge periodes. Dit is waar Betoniet om de hoek komt kijken. Betoniet is een kleimineraal dat kan worden gebruikt in zandgronden om meer water vast te houden en het uitdrogen van de grond te verminderen. Door zijn fijne structuur houdt betoniet effectief water vast. Dit is vooral gunstig in lichte, zanderige bodems en tijdens droge periodes, omdat de bodem langer vochtig blijft en het gazon voorziet van een constante waterbron.
Bovendien houdt betoniet de voedingsstoffen - ook van uw mest - in de bodem vast. Hierdoor krijgen de wortels van het gazon beter toegang tot de voedingsstoffen, wat op zijn beurt een gezonde plantengroei ondersteunt. Bentoniet draagt ook bij aan de opbouw van humus, wat weer leidt tot bodemverbetering op de lange termijn.
Om de voordelen van bentoniet te maximaliseren, kan het direct in de bodem worden gewerkt. Dit helpt om de waterretentiecapaciteit van de bodem te verbeteren en de wortels van het gazon van voldoende vocht te voorzien.
De beste meststoffen voor gazononderhoud in de zomer
Nährstoff |
Wirkung auf Pflanzen |
Empfohlene Düngemittel |
Stikstof |
Bevorderd de groei |
|
Phosphor |
Ondersteunt de wortel groei |
|
Kalium |
Verbetert de water huishouding |
|
Betonit |
Verhoogd de water opslag |
|
Kompost |
Bevordert de bodem vruchtbaarheid |
|
Hoe breng je de producten aan op de grasmat?
Je kunt het gazon het beste een paar dagen voor het bemesten maaien. Het mag niet pas gemaaid zijn, want dan hebben de planten al genoeg stress gehad en zullen ze gemakkelijk verbranden. Veel producten kunnen gelijkmatig over het gazon worden verspreid met een strooier. Het is beter om compost of mulch te verspreiden met een schop of een hooivork met meerdere tanden. Als het niet regent, geef dan achteraf water. Zo wordt de gazonmest beter verdeeld in de grond en opgenomen in het gazon. Bemest in de namiddag of avond wanneer de zon niet meer zo sterk is. Zo kan het gazon de voedingsstoffen 's nachts opnemen en de volgende dag sterker beginnen.
Het bemesten van rassen in de zomer in een notendop
* Rasen zwei Tage nicht mähen
* Boden verbessern mit Betonit
* Düngen mit Kalium
* Den passenden Dünger wählen
* Dünger ausbringen mit Streuwagen
* Mulch oder Kompost ausbringen mit Mistgabel
* Anschließend Rasen gut wässern
* Weitere Pflege: Rasen regelmäßig wässern
* Tipps für Rasenpflege und düngen im Herbst beachten
Het gazon in de zomer bemesten - tips voor de juiste producten
De juiste meststof speelt een doorslaggevende rol bij gazononderhoud in de zomer: droogte kan het gazon zwaar belasten, maar met de juiste gazonverzorging en toevoeging van meststof kan het gazon goed voorbereid zijn op droge periodes. Kalium is een belangrijke voedingsstof die een positief effect heeft op de waterbalans en het gazon veerkrachtiger maakt. Op zanderige bodems kan het gebruik van bentoniet helpen om meer water en meststoffen op te slaan, waardoor de bodem vruchtbaarder wordt. Een holistische aanpak met evenwichtige bemesting, compostering en mulchlagen helpt om een gezond gazon te behouden tijdens de zomermaanden.