Hoe geef ik mijn tuin goed water?
Een giet instructie
Niet alleen beginnende tuiniers stellen zichzelf deze vragen - hoe geef ik mijn tuin eigenlijk goed water? Wanneer en hoeveel moet ik water geven? Vooral in de zomer zijn dit legitieme vragen die een antwoord verdienen. Laten we meteen beginnen met een van de meest gestelde vragen:
Wanneer moet je je tuin besproeien? 's Morgens of 's avonds?
Zelfs deze schijnbaar eenvoudige vraag verdeelt de tuiniers. Voorstanders van 's ochtends besproeien beweren dat het water 's avonds langzamer verdampt, waardoor slakken en schimmelziekten makkelijker vat krijgen op het water. Bovendien zorgt 's ochtends water geven ervoor dat de planten niet uitdrogen in de middaghitte. Avondbewateraars daarentegen denken dat er 's avonds minder water verdampt, waardoor er meer overblijft voor de planten zelf. Bovendien heeft de plant 's nachts genoeg tijd om het water op te nemen en op te slaan.
Beide partijen zijn het er echter over eens: geef 's middags nooit water! De waterdruppels werken als optische vergrootglazen op de bladeren, die kunnen verbranden door het geconcentreerde zonlicht. Bovendien kan water geven met kraanwater, dat meestal tien tot twaalf graden koud is, leiden tot een temperatuurschok. Het is raadzaam om de gieter een tijdje te laten staan, zodat het water een beetje kan opwarmen.
Nog een goedbedoelde tip: het is beter om één keer veel water te geven dan meerdere keren weinig. Tien tot 15 liter water per vierkante meter kan in één keer in de tuin worden verspreid met een tuinslang of sproeisysteem. In een bijzonder warme en droge zomer moet deze hoeveelheid aanzienlijk worden verhoogd.
Potplanten water geven
In tegenstelling tot planten in perken, die op natuurlijke wijze regelmatig water krijgen van de regen, hebben potplanten iets meer aandacht nodig. Op het balkon of terras staan de potten meestal beschut, waardoor de regen niet in het substraat kan doordringen.
Er zijn een paar eenvoudige tips om op te volgen bij het water geven. Maak de grond eerst een beetje vochtig voordat je water geeft met een gieter. Zo wordt het water beter opgenomen.
Mediterrane planten hebben minder water nodig en houden helemaal niet van water. Planten van vochtige oorsprong hebben daarentegen veel water nodig. Ze houden er ook van om zich tegoed te doen aan het water in een schotel. Als vuistregel kun je onthouden: “Hoe groter de bladeren, hoe meer water de plant nodig heeft.”
Bomen water geven.
Bomen worden vaak vergeten als het om water geven gaat, maar ook zij hebben enorme dorst als het lang droog blijft. Als de temperatuur boven de 30 °C komt, moeten bomen ook dringend water krijgen. Jonge bomen hebben dan wekelijks een flinke regenbui nodig met 100 tot 300 liter water, oudere bomen zelfs 300 tot 500 liter zodat ze niet uitdrogen. Deze hoeveelheden moeten met een slang langzaam rond de boom worden verdeeld, idealiter gedurende de nacht. Als het water in één keer wordt gegeven, sijpelt het gewoon de grond in, omdat de droge aarde niet zoveel water in één keer kan opnemen.
Tip bij het water geven van bomen: Geef altijd van onderen water en niet van boven over de bladeren!
Zelfs bomen die niet in je eigen tuin maar langs de weg staan, hebben bij langdurige hitte water nodig. Ze hebben meestal weinig ruimte en het regenwater sijpelt vaak snel door de afgesloten oppervlakken het riool in. Als u iets goeds wilt doen voor uw buurt, kunt u ook zorgen voor een dicht bladerdak en frisse lucht door openbare bomen water te geven.
Bewateringssysteem voor kweektafels,
Er zijn ook een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het besproeien van het verhoogde bed. In de zomer is het zelfs belangrijker om het verhoogde kweeftafel water te geven dan een normaal bed op de grond. Door het composteringsproces in de voedingslaag warmt de binnenkant van de bak op, waardoor het doorgaans 5 °C warmer is. Doordat de zijkanten van het verhoogde bed ook aan de zon worden blootgesteld, wordt het nog sneller warm en droog. Het water verdampt gewoon.
Bij het besproeien met een gewone tuinslang mag de waterdruk niet te hoog zijn. Anders spoelt de eerste laag aarde weg en komen de gevoelige wortels bloot te liggen. Voor een zachte irrigatie is een druppel- of sproeisysteem ideaal. Dit betekent dat het verhoogde bed zeer voorzichtig en over de hele linie van water wordt voorzien, zonder dat er wateroverlast ontstaat.
Hoe vaak en hoe lang moet ik het gras bewateren.
In de zomer verdampt er dagelijks tot wel vier liter water per vierkante meter gazon. Wie pas in actie komt als de droge schade zichtbaar is, is eigenlijk te laat. Bij het eerste teken van slappe en doffe grassprieten moet de gieter een diepe duik in de regenton nemen. Als de tuin een bepaalde omvang heeft, is het de moeite waard om een beregeningscomputer aan te schaffen die wordt aangesloten tussen de slang of sproeier en de wateraansluiting. Hiermee kunnen verschillende delen van de tuin automatisch worden bewaterd. De slang kan worden aangesloten op een regenton of op de waterleiding. Met een extra bodemvochtsensor kan de computer zelf bepalen wanneer, hoe vaak en hoe lang het gazon besproeid moet worden.
Als u zelf bepaalt wanneer en hoeveel u water geeft, kunt u zich aan de volgende vuistregels houden: Een losse zandgrond heeft elke drie tot vier dagen tien tot vijftien liter water per vierkante meter nodig, terwijl een kleiachtige tot zeer harde grond één keer per week 15 tot twintig liter water nodig heeft. En ook hier kun je beter één keer goed water geven dan meerdere keren een beetje, want alleen zo bereik je de diepere lagen van de aarde. Een zandgrond kan twee keer per week worden bewaterd, omdat deze niet zo lang vocht vasthoudt als een kleigrond. Een regenmeter helpt ook om de juiste hoeveelheid aan te passen aan het heersende weer.
Wat kunnen automatische irrigatiesystemen doen?
Een eerste onderscheid wordt gemaakt tussen bovengrondse en ondergrondse irrigatie. Beregening met slang, irrigatiecomputer en sproeiers vindt plaats boven het aardoppervlak en is zeer flexibel inzetbaar. Hierdoor kunnen potplanten, (verhoogde) perken en gazons eenvoudig en zonder tussenkomst van de tuinman van water worden voorzien. Een goed uitgeruste computer kan de hoeveelheid water, het tijdstip en de duur van de bewatering bepalen, waardoor water en werktijd worden bespaard.
Voor gazons kunt u het beste een pop-upsproeier gebruiken, omdat deze grote oppervlakken gelijkmatig van bovenaf besproeit. Een druppelirrigatiesysteem is geschikt voor plantenbedden, waardoor de bladeren niet nat worden gemaakt, maar het water direct rondom de plant wordt verdeeld. Bij jonge planten, vaste planten en heesters worden vaak sproeisystemen toegepast, omdat ze het water bijzonder fijn en over een groot oppervlak verdelen.
Bij het plannen van de tuin moet idealiter rekening worden gehouden met een ondergronds irrigatiesysteem. Een latere installatie is mogelijk, maar moeilijker. In principe werken beide systemen hetzelfde. Het duidelijke voordeel van de ondergrondse vorm van irrigatie is dat er geen slangen of zichtbare sproeiers zijn die het uiterlijk van de tuin verpesten of uit de weg moeten worden geplaatst bij het maaien van het gazon. Het nadeel is dat de exacte bewateringsoppervlakken vooraf moeten worden bepaald en dat extra tuinoppervlakken die later worden toegevoegd, anders moeten worden bewaterd.
Hoe bewater je je tuin als je op vakantie of langere tijd weg bent?
Natuurlijk hebben de geliefde planten ook als de tuinman weg is nog steeds water en verzorging nodig. Als u geen buren of familieleden heeft die tijd hebben om uw tuin water te geven terwijl u op vakantie bent, moet u creatief te werk gaan.
Gelukkig werken automatische irrigatiesystemen de hele zomervakantie en behoeven ze eigenlijk geen speciale aanpassingen. Voor de traditionele “handwaterers” zijn er een paar opties die ervoor zorgen dat de tuin de langverwachte vakantie overleeft.
* Mulch de bedden
Mulchen helpt in de zomer bij zowel diepe als verhoogde bedden. Voordat u op vakantie gaat, moet de grond nog een laatste keer goed worden bewaterd en daarna uitgebreid worden gemulleerd. De nog natte grond wordt bedekt en kan daardoor langer vocht vasthouden. Ook verdampt het water minder snel.
* Plantenbakken met wateropslag
Je kunt ze kant-en-klaar kopen: bloembakken met een ingebouwd waterreservoir. Het water wordt via capillaire krachten de aarde in getransporteerd. Er wordt dus alleen water gegeven als de grond het nodig heeft. Je kunt zo’n waterreservoir ook zelf maken. Waarschijnlijk de gemakkelijkste methode is om een fles gevuld met water met een gat in het deksel ondersteboven in de grond te steken. Een ander type vakantiebewatering kan worden gebouwd met een bewateringsset gemaakt van kleikegels. De kleikegels registreren de waterbehoefte en transporteren water via een draad van een nabijgelegen schip.
Tuindromen geheim tip.
De Windspiel AQUA DANCER windgong combineert op elegante wijze schoonheid en functionaliteit. Dit unieke product combineert op opmerkelijke wijze functionaliteit en esthetiek door niet alleen als fascinerend tuinornament te dienen, maar ook als uiterst praktische sproeier te fungeren. De zachte bewegingen van het windgong in de wind zorgen voor een betoverend visueel spektakel en besproeien tegelijkertijd de planten in de tuin met het verfrissende water. De harmonieuze symbiose van esthetisch design en nuttige toepassing maakt de AQUA DANCER windgong tot een opmerkelijk element in elke tuin dat zowel een lust voor het oog is als een praktisch nut heeft.